fallback

Британците се изнасят от Лондон, заместват ги имигранти

1,8 млн. имигранти са се заселили в британската столица за период от 1998 и 2007 г.

15:18 | 05.01.09 г.

За 10 години Лондон е загубил над една трета от жителите си, които са се преместили в провинцията, като същевременно 1,8 млн. имигранти са дошли на тяхно място в британската столица, пише Telegraph.

Данните на най-големия ипотечен кредитор във Великобритания – Halifax, разкриват големи движения на населението, не само от международна миграция, но и в рамките на Острова.

В периода между 1998 и 2007 година 345 хил. повече британци са напуснали Лондон, отколкото са се заселили в него, сочат данните. Столицата е единственото място във Великобритания, където се регистрира намаление на населението в резултат на вътрешна миграция.

Нетната загуба от вътрешната миграция обаче се компенсира, и то значително, от 1,8 млн. международни преселници, които са пристигнали в града в този период, голяма част от тях източноевропейци, склонни да приемат нископлатен работа.

Джон Филпот, главен икономист на Лицензирания институт за персонал и развитие, казва: „Всеки трети работник в Лондон е чужденец. Много от местните хора просто не искат да работят като чистачи например и не могат да си позволят високите цени на имотите, така че се местят в предградията“.

Данните поставят под въпрос обещанието на вътрешното министерство да се задържи общото население на Великобритания под 70 млн. души. През октомври от правителството заявиха, че няма да позволят населението да мине този праг, но при сегашните изчисления това ще стане в рамките на две десетилетия, пише вестникът.

Сред основните причини лондончани да напускат столицата през периода е балонът на пазара на имоти, заради който не могат да си позволят жилище.

Възможно е падащите вече цени да задържат повече британци там, където живеят - едни, защото не искат да реализират загуба от продажба на жилището си, а други, защото най-накрая могат да си позволят дом.

Данните на Halifax разкриват също, че пропастта между севера и юга, що се отнася до работни места, се е задълбочила значително през десетилетието.

Населението на югоизточната част на страната е нараснало с над половин милион в резултат на вътрешна миграция. Подобна е ситуацията и на югозапад. Причината е в притока на хора от север, които търсят по-добре платена работа. Населението на графствата около Лондон е нараснало с 10% в резултат на вътрешна миграция. Същевременно това в северозападната част на Острова се е увеличило само с 2%, а в североизточната – с 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още