fallback

Британският премиер с план за създаване на 100 хил. работни места

Ремонт на пътища, училища и други обществени обекти и инициативи за опазване на околната среда ще подкрепят трудовия пазар

13:07 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският премиер Гордън Браун обеща да създаде 100 хил. работни места чрез програма за обществени дейности и заяви, че ще окаже натиск върху банките да възстановяват нормалното кредитиране, тъй като Великобритания е изправена пред най-резкия икономически спад от десетилетия, съобщи АР.

Великобритания започна новата година със срив на цените на жилищата, „пресъхване“ на кредитирането и растяща безработица, като според данни на Лицензирания институт за персонал и развитие на всеки 52 секунди в страната се закрива едно работно място.

Правителството на Браун наля в банковата система 37 млрд. паунда (54 млрд. долара), а централната банка намали лихвите до 57-годишен минимум от 2 на сто с цел стимулиране на икономиката. Очаква се на срещата си в четвъртък централната банка да намали още лихвата.

Браун е защитил в изказването си решението си от октомври да налее средства в банковата система, мотивирайки се, че в противен случай е щяло да има фалити на големи финансови институции.

Целта на правителството сега е да накара банките да направят това, което са обещали, че ще направят след рекапитализацията – да поддържат нивото на финансиране за малкия бизнес и ипотечния пазар на равнището от 2007 г., е заявил още Браун.

Наливане на допълнителни средства в банките не е „първото нещо, за което някой би помислил в момента“, е заявил премиерът.

Във връзка с плана си за създаване на работни места Браун ще се срещне с представители на бизнеса и профсъюзите на 12 януари.

По думите му планираните обществени дейности, които ще създадат въпросните 100 хил. работни места, включват ремонт на пътища, училища и други обществени обекти, инициативи за опазване на околната среда и високотехнологични проекти, както и подкрепа за компаниите, за да се избегнат съкращения.

Подобен план има и новоизбраният американски президент Барак Обама, който планира създаването на 3 млн. работни места чрез инфраструктурни проекти, развитие на енергийната ефективност и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:14 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още