fallback

Напрежението в Близкия изток тласка цената на петрола нагоре

Сухопътната инвазия на Израел в Ивицата Газа води до все по-голяма ескалация на напрежението, което разклаща сигурността в региона

08:35 | 05.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с повишение, като основната причина за това стана навлизането на сухопътните войски на Израел в Ивицата Газа. Задълбочаването на военната операция на еврейската държава срещу населяваните с палестинци територии заплашва силно сигурността в региона на Близкия Изток, който е основен източник за добив на петрол в света.

В първите часове на търговия за новата седмица цената на петрола се повиши с над 5 на сто заради опасенията на инвеститорите, че ситуацията ще продължи да се влошава. Постепенно обаче настроенията се успокоиха и към момента барел петрол с доставка през февруари струва 47,21 долара, което е с 1,9 на сто повече от цената на приключване на сесията в петък.

Цената на черното злато се повишава и днес, след като в петък търговията приключи с ръст на котировките от 3,9 на сто до 46,34 долара за барел, което е най-високото ниво от 11 декември насам. През последната седмица пък цената на суровината е скочила с 23 на сто, като това се дължи освен на изостренето на напрежението в Газа, а и на газови конфликт между Украйна и Русия и оптимизмът на фондовите пазари.

До момента цената на петрола от сорта Брент се повишава с 2,4 на сто до 48,04 долара за барел. През последната сесия за миналата седмица на лондонската борса суровината повиши цената си с 2,9 на сто до 46,91 долара за барел.

През 2008 година цената на петрола се срути с 54 на сто, регистрирайки първи годишен спад от 2001 година досега. На 19 декември котировките достигнаха най-ниската си стойност за последните пет години при 32,40 долара за барел, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още