fallback

Газпром увеличава доставките през Беларус заради проблемите в Украйна

Вчера Украйна отказа да транспортира през територията си цялото количество необходим природен газ за европейските клиенти на Русия

11:25 | 03.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Газпром е увеличила доставките на природен газ за Европа през територията на Беларус, след като вчера Украйна отказа да транспортира през територията си цялото количество необходим природен газ за европейските клиенти на Русия за днес, съобщава Bloomberg.

И двете страни в спора, Русия и Украйна, усилено търсут подкрепа от страна на Европейския съюз, който през новата 2009 г., ще бъде председателстван от Чехия. Днес няколко страни членки на ЕС са изпитали проблеми при доставките на синього гориво, пише FT.

Вчера "Газпром" обвини Украйна, че краде от предназначения за клиенти от ЕС руски природен газ. Според представители на компанията, откраднатото количество е по 21 милиона кубични метра на денонощие.

Украинската газова компания "Нафтогаз" пък заяви, че Украйна не краде транзитно преминаващ през територията й газ, а заделя част от него по технически причини, за да може да го придвижи към потребителите от ЕС.

От руската страна заявиха, че Газпром ще компенсира намалените доставки през територията на Украйна, чрез увеличаване на потока по други канали, включително и Беларус. Доставките на руски природен газ през Украйна задоволяват около 20% от търсенето на горивото в ЕС.

Днес представителина Унгария, Румъния и Полша са заявили, че са се наблюдавали временни прекъсвания на доставките на синьото гориво, съобщава FT. В Румъния спадът е бил с до 40%.

Вчера чешкият министър-председател Мирек Тополанек се срещна с представитеи на украинската делегация, а в следващите няколко дни се очаква да се срещне и с представители на руския газов монополист Газпром.

Спорът между Русия и Украйна се разгоря по-рано тази седмица, след като Газпром преустанови доставките на газ за Украйна по преференциални цени (около 250 долара за 1 000 куб. м) и обями, че страната ще трябва да заплаща горивото по пазарни цени от 418 долара. Мярката, предприета от газовия гигант, идва в изключително труден момент за Украйна, която търпи сериозни негативи от световната финансова криза.

По-рано този месец украинската гривна се срина до рекордно дъно спрямо щатския долар, след като представители на правителството заявиха, че има опасност от фалит на над 50% от кредитополучателите в страната. През ноември страната договори заем от 16,5 млрд. долара с Международния валутен фонд.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още