fallback

Щатските ДЦК с най-голям ръст от 1995 година насам

През 2008 година, според индкса на Merrill Lynch - U.S. Treasury Master, цените на държавните ценни книжа са се увеличили средно с 14,7%

13:25 | 30.12.08 г.

Цените на американските държавни ценни книжа продължиха възходящия си тренд като са на път да отчетат най-големя си годишен ръст от 1995 година насам, съобщи Bloomberg.

Доходността на десетгодишните държавни облигации отчете спад от 2 базисни пункта до 2,08%, доходността на двугодишните ДЦК е без промяна до момента при ниво 0,78%, а тази на тригодишните облигации падна с 5 базисни пункта до 0,01 на сто.

Доходността на облигациите е обратнопропорционална на цената им, или с увеличаване на цената тяхната доходност до падежа им намалява.

През 2008 година, според индкса на Merrill Lynch - U.S. Treasury Master Index, цените на държавните ценни книжа са се увеличили средно с 14,7%.

Ръстът на цените и спадът на доходността на щатските държавни облигации означава, че инвеститорите, купили при тези цени и доходност, очакват дефлация в най-голямата икономика в света.

Според анкета на Блумбърг сред водещи икономисти и анализатори, цените на жилищата през октомври ще отчетат спад от 17,9% на годишна база, което ще е най-големия спад от 2001 година насам и ще затвърди отчасти очакванията за намаляване на общото ценово равнище в страната.

Според анкетата, икономиката на САЩ догодина ще се свие с 1%, а потребителските цени ще се увеличат средно с едва 0,65%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още