fallback

Следколедната сесия в САЩ донесе печалби на индексите

При нисък оборот основните борсови показатели се повишиха с по около половин процент вчера

09:57 | 27.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата търговия в първия ден след Коледа донесе ръст на американските индекси. Във фокуса на вниманието попаднаха представителите на енергийния сектор и сектора на продажбите на дребно, които регистрираха ръст в пазарната си капитализация заради поскъпването на петрола и истерията около коледното пазаруване.

Въпреки очакванията за слаб сезон на продажбите в САЩ, някои представители на сектора очакват добри резултати. Така например от Amazon.com заявяват, че празничният сезон тази година е най-силният в досегашната история на компанията.

Като цяло обаче прогнозите за представянето на търговците на дребно са обезпокоителни, тъй като голяма част от празничните им продажби са реализирани в условията на силни намаления и промоции, което вероятно ще има негативно влияние върху печалбите.

„Не получаваме окуражаващи данни от страна на търговците на дребно, но кокато пазарът пренебрегва лошите новини, то това е наистина положително“, смята Пол Менделсън от Windham Financial Services, цитиран от marketwatch.

По време на вчерашната сесия основният борсов индекс в САЩ Dow Jones Industrial Average повиши стойността си с 0,6 на сто (47 пункта) до 8 515,55 пункта. От общо 30 компании, попадащи в показателя, 17 успяха да повишат пазарната си капитализация. С най- голям ръст приключи сесията за GM, чийто книжа поскъпнаха с 12,6 на сто до 3,66 долара за брой.

Широкият борсов индекс S&P 500 повиши стойността си с 0,5 на сто до 872 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite добави 0,4 на сто до 1 530 пункта.

Като цяло обаче коледната седмица донесе поредни негативни движения за трите основни американски индекса. От понеделник до петък Dow Jones се понижи с 0,7 на сто, S&P 500 отстъпи с 1,6 на сто, а Nasdaq падна с 2,2 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още