fallback

Над 9% спад при петрола, азиатските пазари нагоре

Понижението на черното злато породи очаквания, че потребителите ще започнат да харчат повече

12:17 | 24.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските фондови пазари отбелязаха днес първото си повишение от пет дни насам, водени от японските транспортни компании и производители на електроуреди поради спекулациите, че впечатляващият спад на петрола ще понижи разходите за гориво и ще насърчи потребителите да харчат повече.

Понижение отчетоха само пазарите в Персийския залив, Русия и Китай.

Регионалният MSCI Asia Pacific обаче добави 0,8% до над 87 пункта, или първо повишение от 18 декември насам. Японският Nikkei 225 Stock Average нарасна с близо един процент до 8599,50 пункта. Някои пазари в региона пък останаха затворени заради коледните празници.

Акциите на Mitsui O.S.K. Lines Ltd., най-големият корабен оператор в Япония, скочиха с 5,4%, след като цената на суровия петрол продължи да пада, като понижението стигна над 9% до 35,35 долара за барел с доставка през февруари.

С около 4% поскъпнаха и книжата на Panasonic. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, по-ниските цени на „черното злато” ще подтикнат американците да харчат повече, от което смятат да се възползват много от азиатските компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още