fallback

Френски финансист се самоуби заради пирамидата на Мадоф

Мъжът не успял да понесе напрежението след скандала с Мадоф – измама, оценена на $50 млрд.

10:29 | 24.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Тиери Магон дьо ла Вилюше, съосновател на компанията Access International, бе открит мъртъв във вторник в Ню Йорк, предава Ройтерс, позовавайки се на източници, близки до разследването. Access International е набирала средства от европейски инвеститори и фондове и ги е влагала в пирамидата на Бърнард Мадоф.

65-годишният френски финансист е открит на 22-рия етаж на офис сграда на Madison Avenue в Манхатън, става ясно от съобщение на полицията. Той си е прерязал вените и може би е взел и сънотворни, след като е останал до късно на работа в понеделник вечерта. Не е намерено предсмъртно писмо. Днес предстои да бъде направена аутопсия.

Според френския вестник „Трибюн” мъжът не е успял да понесе напрежението след скандала с Мадоф – измама, оценена на 50 млрд. долара.

„От една седмица той денонощно търсеше начин да събере парите (на фондовете), започвайки дела в САЩ срещу отговорните органи в страната”, е коментирал един от близките му пред „Трибюн”.

„Не можа да понесе търсенето на отговорност от страна на европейските му партньори”, допълва същият източник.

В понеделник вестник „Лез Еко” подчерта, че компанията за инвестиционни консултации Access International Advisors е замесена в скандалния случай „Мадоф”.

Специалисти по спекулативни фондове, предпочели да запазят анонимност, заявиха, че Access International служи за „подхранващ фонд” за Бърнард Мадоф.

Според New York Daily News компанията на самоубилия се французин е имала експозиции в измамната схема на стойност 1,4 млрд. долара.

70-годишният бивш шеф на Nasdaq Мадоф беше обвинен в организирането на гигантска измама чрез компания за инвестиционни консултации. В момента се намира под домашен арест в жилището си в Манхатън. Измамата засегна банки, управляващи дружества и благотворителни организации. Разследването по случая продължава с преглеждането на купища иззети документи и разговори с пострадали компании и лица, за да се установи точният размер на щетите и дали Мадоф е имал съучастници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още