fallback

Борсовата търговия в Европа приключи без особени ценови изменения

Като цяло предпразничната сесия премина под знака на слаба активност

19:46 | 23.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Някои европейски акции завършиха днешния предпразничен ден с повишения, като инвеститорите купуваха акции от компаниите, чиито резултати са най-малко зависими от икономическия растеж. Търговията като цяло обаче бе вяла в навечерието на коледните празници и повечето позиции останаха без особена промяна в нивата си.

Сред печелившите беше най-голямата световна компания за минерална вода Veolia Environnement, чиито акции се повишиха с над 6% в Париж до 21,35 евро за брой.

В Италия пък Finmeccanica отбеляза ръст в стойността на книжата си с 2,4% до 10,62 евро, след като Goldman Sachs Group препоръча позицията на най-голямата италианска отбранителна компания.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се понижи с 0,1% до 193,05 пункта.

Във Великобритания FTSE 100 затвори с повишение от около 0,2%, френският CAC 40 падна с 0,7%, немският DAX 30 загуби 0,2%, а в Швейцария Swiss се понижи с 0,4%. 

В Централна и Източна Европа измененията на индексите бяха малко по-забележими, като на страната на биковете се наредиха борсовите индикатори на Чехия, Румъния, Турция, Русия, а на мечките – Унгария, Хърватска, Полша.

У нас SOFIX и BG40 отбелязаха спад, но все пак повишаващите се позиции като цяло бяха повече от понижаващите се.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още