fallback

Фирмите в Чехия не очакват ползи от чешкото председателство на ЕС

Само 5% от анкетирани фирми очакват засилване на продажбите си като резултат от европейското председателство

16:26 | 23.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Фирмите в Чехия, която от началото на следващата година поема председателството на Европейския съюз (ЕС), не очакват положителна промяна от новите функции на страната в Общността. Това става ясно от проучване на Чешката икономическа камара, проведено сред нейните членове и цитирано от Czech News Agency.

Вместо очаквания за потенциални икономически ползи от председателството, запитаните предприемачи по-скоро изразяват притеснения за повишението на енергийните цени, спада в поръчките и силната чешка крона.

Близо 80% от анкетираните фирми отговарят негативно на въпроса дали европейското председателство през първата половина на 2009 г. ще донесе благоприятен икономически ефект. Около 15 на сто казват, че не могат да предположат какъв ще е ефектът от председателството, а само пет на сто очакват засилване на продажбите си в тази връзка.

„Председателството като цяло ще подсили положителния образ на Чешката република като напреднала и икономически стабилна държава, което ще донесе ползи за бизнеса”, коментира, от своя страна, президентът на камарата Петр Кузел.

„Освен това председателството несъмнено ще се отрази в по-голямо инвеститорско доверие в Чешката република и ще донесе нови търговски договори за много сектори”, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:32 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още