fallback

Правителството на Белгия падна жертва на финансовата криза

Кабинетът подаде оставка заради обвиненията в опит за повлияване на съда при решението за бъдещето на банковия гигант Fortis

15:23 | 23.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Световната финансова криза започна да взима и политически жертви. Това се случи в Белгия, където цялото правителство подаде оставка заради обвиненията в опит за оказване на влияние върху съда при разглеждането на съдбата на една от водещите банки в страната – Fortis.

Вчера вечерта кралят на Белгия Албер II формално е приел напускането на правителството на управляващата коалиция, което бе оглавявано от Ив Льотерм. Въпреки това бившият вече премиер е получил нареждане да остане в готовност да продължи ежедневната си работа до назначаване на заместник.

Покана да се заеме с кризисната ситуация е получил Вилфред Мартенс, който има богат опит начело на изпълнителната власт. В момента той е на 72-годишна възраст, а за периода от 1970 до 1992 година е оглавявал общо 9 правителства, съобщава FT. Сега Мартенс е бил натоварен с „изследователска мисия“ и трябва да окаже съдействие относно необходимите за предприемане стъпки оттук нататък.

Днешните събития превръщат Белгия в първата държава, която е изгубила правителството си заради глобалната финансова криза. Това се случи след като преди три дни Льотерм официално предложи правителството да слезе от власт заради обвиненията, че негови представители са опитали да повлияят върху решението на апелативния съд да спре разпадането на финансовия гигант Fortis.

През уикенда кралят на Белгия е провел дълги разговори с представители на петте партии от управляващата коалиция в опит да бъде преодолян политическият вакуум. Въпреки това обаче в официалното съобщение за приемането на оставката не се посочва какъв ще е форматът на новото правителство.

Както е известно през октомври правителството пое контрола върху банковата и застрахователната дейност на Fortis, като мотивът за това беше стабилизиране на институцията с цел бърза продажба. Апелативният съд в Брюксел обаче спря плановете за сделка най-рано до февруари, което е довело до опит за натиск от страна на представители на кабинета.

В съобщение на личния си сайт Льотерм заявява, че е „действал с чест и съзнание за общото благо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още