fallback

Лихвена редукция и в Китай – пета за последните три месеца

Проблемите на външните пазари карат властите в страната да търсят нови стимули за икономиката

14:05 | 22.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската централна банка понижи лихвените проценти в страната за пети път за последните три месеца в опит да стимулира кредитирането и да подкрепи икономиката след силните проблеми в основните експортни дестинации на странта – САЩ, Европа и Япония.

Едногодишният лихвен процент по кредитите е редуциран с 0,27 процентни пункта и стойността му вече е 5,31 на сто. Също с толкова е понижена и едногодишната лихва по депозитите, като тя става 2,25 на сто, съобщава официалният сайт на институцията, цитиран от Bloomberg.

Кампанията по понижение на лихвите е най-агресивната за последните 11 години. Към момента икономическата ситуация кара властите да преследват увеличаване на паричното предлагане, като официалните цели са то да нарасне със 17 на сто догодина, добавя информационната агенция.

Освен лихвените проценти, централната банка понижава изискванията за минимални задължителни резерви на всички банки в страната с половин процентен пункт. Така големите банки ще трябва да заделят 15,5 на сто, а малките – 13,5 на сто от привлечените депозити.

Всички промени влизат в сила от утре.

Сред основните причини за днешния ход са безпрецедентният за последните 7 години спад на износа на Китай, понижението на вноса и рекордното свиване на производството. Това кара анализаторите да очакват, че икономиката ще понесе още удари и ще забави ръста си преди да бъде приведен в действие спасителния план на стойност 4 трлн. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още