fallback

Китай ще разследва избягалите от страната задлъжнели инвеститори

Китай ще помоли чуждестранните правителства за съдействие при провеждането на разследване и екстрадирането на инвеститорите бегълци

16:58 | 20.12.08 г.

Китай ще разследва чуждестранни инвеститори, които са напуснали страната, за да избягат от провалена бизнес инвестиция или натрупани дългове, предаде агенция Xinhua, цитирана от Ройтерс.

Китай ще помоли чуждестранните правителства за съдействие при провеждането на разследвания и екстрадирането на бегълци, особено в случаите, когато става въпрос за големи суми.

Правителството разкрива плановете си за разследване на дезертирали инвеститори в момент, когато свиването на глобалното търсене нанася тежък удар върху експортните индустрии и производителите, което принуждава мигриралите работници да се върнат обратно в провинциалните си домове, след като загубват работата си във фабриките.

Хиляди фабрики в южната провинция Гуандун са преустановили дейността си заради спада в търсенето на китайски стоки, растящите производствени разходи и силния юан.

В петък министерствата на търговията, външните работи, правосъдието и обществената сигурност съвместно оповестиха принципите за трансгранично разследване и подвеждане под отговорност на избягалите инвеститори.

Все повече инвеститори, особено от по-малките и изискващи работна сила индустрии, избягват формален фалит, като напускат страната и оставят фабриките затворени, а работниците без заплати, коментират от агенцията.

Миналата година инвеститори от Южна Корея, които са финансирали 87 компании в Китай, са напуснали източната китайска провинция Шандун, без да ликвидират активите на компаниите по определената от закона процедура. За сравнение през 2003 г. жертвите на подобни престъпления са били 21 компании.

През януари над 10 служители от корейската фабрика Yantai Shigang Fiber, базирана в Шандун, са напуснали компанията и са избягали от страната, без да погасят дълговете си и без да платят заплати на над 3 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още