fallback

И от двете страни на Атлантическия океан предпочитат да забравят 2008 г.

Най-големи песимисти в Западна Европа са французите, най-големите оптимисти - германците

14:05 | 20.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

В края на 2008 г. американците изглеждат по-оптимистично настроени за състоянието на икономиката от жителите на Западна Европа, но и от двете страни на Атлантическия океан настроенията са доста песимистични като цяло, сочи проучване, поръчано от International Herald Tribune.

Най-големи песимисти в Западна Европа са французите – всеки петима от шестима запитани не смятат изминалата година за успешна, преди всичко в икономическо отношение. Проучването е проведено във Великобритания, Германия, Италия, Испания, Франция и САЩ.

Най-големи оптимисти сред проучените страни в Европа са германците, но дори и там 63% са песимисти.

Според проучването средно около 70% от запитаните европейски граждани изразяват неудовлетворение от случващото се в техните страни и в света, като повечето жители и от двете страни на Атлантическия океан биха искали по-скоро да забравят отминаващата 2008 г.

Като цяло американците се отнасят по-спокойно от европейците към случващото се в света, констатира изследването. Традиционният американски оптимизъм обаче е намалял и сега около половината граждани на САЩ са оптимисти относно ставащото през последните месеци, а другата половина – песимисти.

В сравнение с резултатите от подобно проучване, направено преди две години, броят на разочарованите през тази година в проучените страни се е увеличил с около 25 процентни пункта.

Освен това сега значително повече хора смятат да похарчат по-малко средства за коледни подаръци, отколкото преди една година. В тази „класация” уверено водят американците. Според допитването 61% от американците ще „затегнат финансовия си колан” и само 5% смятат да отделят повече средства за коледни подаръци от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:56 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още