fallback

И Morgan Stanley очаква по-бързо възстановяване на развиващите пазари

Развиващите се пазари ще наваксат изоставането по-бързо, защото имат по-ниски нива на задлъжнялост и повече възможности за финансиране

13:13 | 20.12.08 г.

След като вчера американският инвеститор Марк Мобиус изрази мнение, че акциите на компаниите от развиващите се пазари ще се възстановят първи от кризата поради голямата им привлекателност, днес и от Morgan Stanley изразиха подобна теза.

Анализаторът в инвестиционната банка Джонатан Гарнър заяви за телевизия Bloomberg, че развиващите се фондови пазари ще „бият” по доходност развитите, като главната причина за това ще е по-бързото възстановяване на икономиките им.

„Ние подкрепяме максимата last-in-first-out*”, заяви Гарнър и добави „Развиващите се пазари бяха последните, които влязоха в криза и ще бъдат първите, които ще излязат от нея”.

Според Гарнър развитите икономики са в основата на глобалното забавяне на растежа главно поради колапса на недвижимия сектор, което се е пренесло в банковата сфера. Развиващите се пазари ще наваксат изоставането по-бързо, защото имат по-ниски нива на задлъжнялост, а компаниите имат по-голяма способност да финансират дейността си без кредити.

По думите на Гарнър, индексът MSCI Emerging Markets** е постигнал по-добри резултати в сравнение с MSCI Developed Markets*** за периода от четвъртото тримесечие на миналата година, когато американската икономика започна да се свива, до август тази година. След това през следващите два месеца, или до октомври 2008 г., се наблюдава обратната тенденция, тъй като рецесията е засегнала Европа, която е основен пазар за Китай, Русия и Бразилия.

От октомври насам обаче MSCI Emerging Markets се възстановява по-бързо от MSCI Developed Markets, като прогнозите на Гарнър са, че догодина развиващите се пазари ще отчетат ръст от средно 60%.

Кликнете, за да видите в пълен размер

 

*Last-in-first-out – последна входяща, първа изходяща. ** MSCI Emerging Markets – индекс на акциите на водещите компании от развиващите се пазари ***MSCI Developed Markets – индекс на акциите на водещите компании от развитите пазари 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още