fallback

Невиждани разпродажби по търговските улици във Великобритания

Някои от отстъпките стигат до 90%

12:56 | 20.12.08 г.

Отстъпките по търговските улици на Острова в момента се простират до невиждани мащаби, като намаленията при някои вериги достигат дори 90%, казват експерти, цитирани от Daily Mail.

Една от най-големите вериги в страната B&Q, която предлага стоки "Направи си сам", обяви отстъпки от 75% при хиляди продукти, изпреварена от козметичната верига Superdrug, която стартира промоционална компания с отстъпки от до 90%, отнасящи се до 24 хил. продукта.

Повече от две трети от магазините са претърпели спад в продажбите през първата половина на месеца, а потокът от клиенти в седмицата до 19-ти декември е бил с 11,2% по-малко в сравнение с миналата година.

Анализаторът Нийл Сондърс предупреждава, че някои от веригите използват продажбите като начин да ограничат загубите. „Проблемът е, че потребителите са започнали да очакват големи отстъпки и щом някой търговец започне да намалява цените, другите са под натиск да го последват. В момента много разпродават, за да оцелеят.“

Специални предпразнични разпродажби вече се провеждат от три четвърти от най-големите вериги в страната, сочи анализ на PricewaterhouseCoopers.

Веригата за дрехи и стоки за дома Debenhams стартира петдневна разпродажба с 50% отстъпка от цените, а House of Fraser и John Lewis я следват със значителна редукция в цените на техните продукти.

Модни вериги като Gap и French Connection също продават голяма част от своята наличност на половин цена, а конкурентната Marks & Spencer наскоро обяви ценови намаление от до 30%.

„Всички тези разпродажби са притеснителни. Хората отлагат харченето на парите си с надеждата, че цените ще се понижат още и това е лошо за икономиката“, казва анализаторът Ник Бъд.

Тенденцията към предлагане на големи отстъпки означава, че много търговци не реализират никаква печалба, казва Дейвид Буик от BGC partners.

Отстъпки от 70-80 на сто ще са най-масовото явление, казва Джейс Търъл, говорител на компанията, която представлява търговците от най-известните търговски улици в Лондон.

„Мащабът на отстъпките със сигурност ще се разрасне. Купувачите очакват това да се случи и тази година пазарът определено е на купувача.“

„Продължителността на разпродажбите е била увеличена, а стартът им е необичайно рано“, казва говорител на британския консорциум на търговците на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още