fallback

Цената на петрола на четири и половина годишен минимум

Очаква се световното потребление на петрол да се свие тази и следващата година, това ще бъде първият път от 30 години на две поредни години на спад

09:49 | 20.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола достигна вчера четири и половина годишен минимум, тъй като опасенията от глобална рецесия са по-силни от опита на ОПЕК да възстанови цените чрез намаляване на производството, съобщи Washington Post.

Цената на лекия суров петрол с доставка през януари, търгуван в Ню Йорк, се смъкна с 6,5 на сто, приключвайки сесията на ниво от 33,87 долара за барел.

Очаква се световното потребление на петрол да се свие тази и следващата година, като това ще бъде първият път от 30 години на две поредни години на спад, прогнозираха от енергийното министерство на САЩ на 9 декември.

Според някои анализатори цените на петрола ще се понижат още, като се очакват нива под 30 долара за барел, докато търсенето не отчете значителен ръст.

Вчера от ОПЕК заявиха, че ще продължат да намаляват производството, докато цените не се стабилизират. Президентът на картела е заявил, че може да има среща на 19 януари в Кувейт, на която да се обсъди ново намаление.

Икономисти обаче смятат, че за някои страни производители на суровината ще бъде трудно да понижат значително доставките. Венецуела например вече има проблеми с балансирането на бюджета си.

Играчите на пазара пък от своя страна смятат, че петролът ще поскъпне през 2009 г, за което свидетелства нивото на затваряне вчера на контрактите с доставка през февруари – 42,36 долара, или с близо 10 долара повече от януарските. Необичайно голямата разлика накара някои компании да се запасят с петрол на по-ниската цена. Резултатът от това обаче е, че „нивата на запасите на някои места са толкова високи сега, че не може да намериш място, където да сложиш петрол“, коментира Фил Флин, анализатор към брокерската компания Alaron Trading Corp. Запасяването не повишава цената, защото доставките превишават значително търсенето.

Петролът от сорта Брент поскъпна вчера с 2,44 на сто до 44,42 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още