fallback

Испания затяга имиграционното законодателство

През последното десетилетие в Испания се установиха близо 5 млн. имигранти - повече отколкото в която и да била друга европейска държава

09:23 | 20.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Испанското правителство предложи затягане на имиграционното законодателство с цел ограничаване на притока от чужденци в страната в момент, когато тя е изправена пред рецесия и има най-висока безработица в целия Европейски съюз, предаде Ройтерс.

Законовите промени, които е необходимо да бъдат одобрени от парламента, позволяват на полицията да задържа нелегални имигранти за срок до 60 дни, правят по-трудно за чужденците да довеждат свои роднини да живеят в Испания и налагат на по-високи глоби на работодатели, които наемат незаконно пребиваващи в страната чужденци.

В същото време те разширяват гражданските права на чужденците, които вече живеят в Испания - било то законно или незаконно.

„В нашата сегашна трудна ситуация трябва да бъдат взети решения за нагаждане на равнищата на имиграция към (нуждите на) пазара на труда“, аргументира предложенията министърът на труда и имиграцията Селестино Корбачо.

През последното десетилетие в Испания се установиха близо 5 милиона имигранти - повече отколкото в която и да била друга европейска държава. Основна причина за това бе бумът в строителния сектор, който обаче рухна със започването на световната финансова криза.

При условие че се очаква безработицата да достигне 13 процента в края на годината и 20 процента през 2010 г., правителството на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро твърди, че няма достатъчно работни места за имигрантите, на които се пада дял до 11 процента от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още