fallback

Търсенето на долари на паричните пазари намалява

Намаляването на търсенето на доларови заеми на паричните пазари вероятно означава, че кредитната криза е към своя край

19:28 | 19.12.08 г.

Няколко централни банки обявиха днес, че ще продължт да “наливат” пари във финансовата система през първото тримесечие на 2009 г., но същевременно заявиха, че търсенето на американски долари е намаляло, което е знак, че глобалната кредитна криза вероятно се успокоява, пише Ройтерс.

Федералният резерв ще осъществи три аукциона за 28-дневни заеми и три аукциона за 84-дневни заеми, докато Европейската централна банка и Шведската централна банка заявиха, че ще проведат 7, 28 и 84-дневни доларови аукциона, ако банките се нуждаят.

“Централните банки ще продължат да работят заедно за справяне с натиска върху световните парични пазари”, се казва в съобщение на Фед.

Английската и Японската централни банки също обявиха, че ще осъществят подобни мерки за осигуряване на доларова ликвидност.

Търсенето на американски долари се повиши значително след фалита на Lehman Brothers през септември.

В отговор на това, основните централни банки последователно предприеха координирани действия за справяне с натиска върху световната финансова система чрез извършване на операции на паричните пазари, осъществяване на валутни суапове и понижения на основните лихвени проценти.

В резултат натискът върху паричните пазари отслабна като лихвата по междубанковото кредитиране – Libor падна до четири годишно дъно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още