fallback

Петролът под 34 долара, потребители и производители искат стабилни цени

Разумната и справедлива цена на суровината, при която да се осигурят дългосрочни инвестиции в сектора, е 75 долара

15:39 | 19.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големите производители на петрол в света и потребители на суровината призоваха за сътрудничество с цел стабилизиране на цените, подобряване на обмена на информация за енергийните пазари и гарантиране на бъдещите енергийни доставки, съобщи Ройтерс.

При откриването на среща на енергийните министри на ОПЕК и на страните, които са най-големите потребители, както и на енергийни компании, британският премиер Гордън Браун апелира за действия за намаляване на големите колебания в цените на петрола, които според него вредят на световната икономика.

„Имаме нужда от ново партньорство между страните производители и страните потребители на петрол“, заяви Браун.

Първоначално британският премиер свика срещата през юни, когато цените на петрола пък отиваха в другата крайност и надхвърлиха 147 долара за барел. Оттогава суровината поевтиня с над 100 долара, тъй като кредитната криза и рецесията свиха потреблението.

По думите на Браун резкият ръст в цената на петрола е имал „огромен и вреден ефект върху световната икономика“. Силната волатилност на цените обаче не е в ничий интерес, смята премиерът.

Резкият спад в цените на суровината е предизвикал „опустошения“ в инвестиционните планове на страните производители на петрол и застрашава бъдещите доставки, е подчертал от своя страна министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими.

Справедливата и разумна цена на петрола е 75 долара за барел, подчерта отново Наими. Днес фючърсите на суровината с доставка през януари паднаха под 34 долара за барел.

Стабилната цена на петрола е изключително важна за осигуряване на дългосрочни инвестиции в енергийната промишленост.

По-рано тази седмица ОПЕК реши да намали драстично производството си, за да възстанови баланса между предлагането и търсенето и да сложи „дъно“ за срива на цените. Действията на картела обаче не оказаха очаквания ефект върху пазара.

На срещата от няколко страни подчертаха и необходимостта от по-добра осведоменост за енергийния пазар. „Серия от стъпки за подобряване на прозрачността и ефективността на петролния пазар са пътят към по-голяма стабилност“, заяви британският енергиен министър Ед Милибанд.

Към момента лекият суров петрол се търгува със спад спрямо вчера от 5,63 на сто до 34,18 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:55 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още