fallback

Световната икономика в рецесия догодина за първи път от 50 години

Отслабването на икономическата активност и напрежението на финансовите пазари взаимно се подхранват, смятат анализатори

11:07 | 19.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Световната икономика ще се свие следващата година за първи път от близо 50 години, тъй като развитите страни са в рецесия, а растежът на развиващите се пазари се забавя силно, прогнозират от банковата организация Institute of International Finance, цитирани от Bloomberg.

Според института, който представлява най-големите търговски и инвестиционни банки в света, глобалната икономика е „ударена“ от троен финансов проблем – големи загуби за банките заради проблемни активи, недостатъчен капитал за покриване на „дупките“ в баланса им и трудности с набирането на средства.

“Отслабването на икономическата активност и напрежението на финансовите пазари взаимно се подхранват и освен това се усилват от едновременното икономическо забавяне в цял свят”, заявява ръководителят на института Чарлс Далара.

Организацията, която има над 400 членове в повече от 70 страни, призова властите да предприемат решителни действия за обръщане на икономическата тенденция, като например отделянето на 3 до 4 трлн. долара за закупуване на ипотечни облигации от банките и други активи, които са загубили стойността си.

Световната икономика ще се свие с 0,4 на сто през 2009 г., което ще е първият й спад от поне 1960 г. насам, а за тази година се очаква да е нараснала с 2 на сто.

В началото на ноември от института прогнозираха ръст на световната икономика от 1,1 на сто през следващата година.

Очакванията на банковата организация са, че икономиките на САЩ, еврозоната и Япония ще се свият с 1,4 на сто следващата година, а за тази ще отчетат ръст от 0,9 на сто.

Намалението на лихвата от страна Федералния резерв и други действия, обявени от Фед тази седмица, “ще допринесат за възстановяване на доверието и връщане на кредитните потоци в правилната посока”, заявява Далара.

Според института икономиките на развиващите се пазари ще нараснат с 3,1 на сто през 2009 г. и с 5,9 на сто тази при прогноза от май за 6,5 на сто раастеж през 2008 г.

Китайската икономика ще нарасне с 6,5 на сто през 2009 г. след увеличение с 9,3 на сто за тази, се казва още в прогнозата на института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още