fallback

Европарламентът подкрепи увеличаването на гаранцията върху влоговете

Депутатите приеха също да бъде намален срокът за изплащане на влоговете в случай на неналични депозити от 3 месеца на 20 дни

14:56 | 18.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ако някоя европейска банка фалира, спестяванията на гражданите в размер до 100 хил. евро ще бъдат гарантирани, гласи взетото днес решение на Европейския парламент, който подкрепи предложението на Европейската комисия за увеличаване на минималния размер на гарантираните влогове, съобщиха от парламента.

Депутатите приеха също да бъде намален срокът за изплащане на влоговете в случай на неналични депозити от 3 месеца на 20 дни. Удължаване на този срок (с най-много десет работни дни) може да стане само „при изключителни обстоятелства“ и след одобрение на компетентните власти.

Целта на новото законодателство, което може да бъде прието само девет седмици след първоначалното предложение на ЕК, е да „внесе малко спокойствие на финансовия пазар“.

Докладът, който променя също така сроковете за изплащане на депозитите и предлага създаване на фонд за спешни ситуации, отразява постигнато споразумение със Съвета, подлежащо на незабавно одобрение.

Членовете на ЕП подкрепиха предложението на Европейската комисия за увеличаване на минималния гарантиран размер на депозитите до минимум 50 000 евро при влизането в сила на законодателното предложение в края на юни 2009 г. Тази сума ще нарасне до 100 000 евро до края на 2010 г.

Този размер на гарантираните влогове ще се прилага за всички вложители във всички държави-членки, независимо дали валутата е евро или не.

Депутатите смятат, че актуалният размер на гарантираните спестявания от 20 000 евро (който не е коригиран от 1994 г.) вече не отговаря на размера на влоговете в ЕС. Новите размери ще покриват по оценки на ЕК 80% от депозитите в ЕС (при гарантиран размер 50 хил. евро) и съответно 90% от тях при гарантиран размер 100 хил. евро.

Депутатите приеха също поправка, според която предложението ще влезе в сила, ако оценката на въздействието, която ЕК трябва да изготви до края на март 2009 г., покаже, че е необходимо такова увеличение и че то е поносимо от финансова гледна точка за всички държави-членки.

След одобрението от страна на парламента, Съветът също трябва официално да одобри новото законодателство, като държавите-членки трябва да го приложат най-късно до 30 юни 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още