fallback

Мадоф под домашен арест

Инвеститорът, обвинен в управляване на мащабна финансова пирамида, ще може да напуска дома си само за срещи с властите

13:22 | 18.12.08 г.

Инвеститорът Бърнард Мадоф, който е обвинен в управляване на финансова пирамида, нанесла загуби за 50 млрд. долара, беше поставен под домашен арест в сряда, съобщи Ройтерс.

Федерален съд разпореди 70-годишният Мадоф да не напуска апартамента си в Ню Йорк (който струва 7 млн. долара) и нареди на съпругата му Рут да предаде американския си паспорт до обяд в четвъртък като част от променените условия по гаранцията.

На глезена на Мадоф ще бъде поставена специална електронна гривна, като той ще има право да напуска дома си само за предварително уговорени срещи с властите.

В сряда двамата Мадоф са подписали споразумение да заложат като гаранция апартамента си в Манхатън и свои имоти в Монтаук, Ню Йорк и в Палм Бийч, Флорида, ако не успеят да спазят условията на гаранцията.

При излизане от съда в Манхатън Мадоф не е пожелал да разговаря с журналисти.

Условията по гаранцията за бившия шеф на Nasdaq бяха променени, след като разгневени инвеститори настояха за по-твърда позиция от страна на обвинението.

„Инвеститорите, с които разговарям, са изключително притеснени и смятат, че той трябва да е в затвора. Според тях има риск той да избяга и са шокирани, че гаранцията е толкова ниска“, казва Рос Интелисано, партньор в адвокатската кантора Rich & Intelisano LLP.

В сряда в отговор на обвиненията, че щатската Комисия за ценни книжа и борсови операции SEC не е успяла да окаже достатъчно контрол и да реагира на признаци за измамата на Мадоф през последните 10 години, нейният председател Кристофър Кокс заяви, че няма доказателства, че служителите на SEC са сгрешили в действията си.

Той остава притеснен от това, че регулаторът не е разкрил скандала по-рано. „Тази седмица с огромно притеснение научих, че са се правили правдоподобни твърдения за Мадоф близо десетилетие, но никога не са се обръщали към комисията“, казва Кокс.

Мадоф беше обвинен миналата седмица, че е управлявал финансова пирамида за 50 млрд. долара, която може да се окаже една от най-големите измами в историята. Обвинението срещу 70-годишния Мадоф е за измама с ценни книжа. Според прокурорите е възможно да бъде осъден на до 20 години затвор и глоба до 5 млн. долара.

Впоследствие няколко европейски банки обявиха, че имат експозиции в схемата на Мадоф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още