fallback

ЕБВР разкрива плана за отпускане на първия от серия заеми за ЦИЕ

Заем от 100 млн. евро първа ще получи румънската банка Banca Transilvania

11:28 | 18.12.08 г.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) разкри плана за отпускане на първия кредит от серия заеми, целящи смекчаване на забавянето при компаниите от Централна и Източна Европа, пише Financial Times. 

Като антикризисна мярка банката вече увеличи първоначалния си разходен план за 2009 г. с повече от 1 млрд. евро, като допълнение към вече заложените 5,9 млрд. евро., които е планирала да инвестира следващата година в региона.

Част от тези средства ще бъдат използвани за кредитиране на банките от системно значение като клонове на чуждестранни банки и институциите с държавна собственост.

ЕБВР е готова да помогне на други банки в региона, чиято роля счита за ключова. Такава е Banca Transilvania, която е с изключително значение за малкия бизнес в Румъния и унгарската OTP, в която ЕБВР е инвестирала.

Първият заем на стойност 100 млн. евро ще получи румънската Banca Transilvania (BT). Неговото предназначение е осигуряване на необходимата ликвидност в сектора на малкия и среден бизнес, който изпитва рязко забавяне в поръчките от октомври насам. ЕБВР притежава 15% от ВТ, най-голямата независима банка в Румъния и водещ кредитор на малките и средни предприятия, с повече от 125 хил. клиенти с малък бизнес.

По прогнози на банката около 7 500 съществуващи клиенти ще се възползват от тези средства.

Според представител на ЕБВР банките в региона са засегнати от недостиг на капитал, но е малко вероятно големите инвеститори да преразгледат стратегията си за региона, като по този начин ще бъде избегнат рискът от изпаряване на инвестициите. „Банките, които са инвестирали в Румъния като централна част на стратегията си, нямат път назад. Промяната на решението може да донесе повече вреди, отколкото ползи.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още