fallback

Британски регулатор реши операторът на Хийтроу да продаде три свои летища

Под общото управление на BAA на практика няма конкуренция, смята от британската комисия за защита на конкуренцията

13:13 | 17.12.08 г.

Собственикът на лондонското летище Хийтроу British Airport Authority (BAA) ще трябва да продаде своите летищни бази в Гетуик и Станстед, обслужващи британската столица, и терминала си в Единбург, реши британската комисия за защита на конкуренцията, съобщи Bloomberg. 

BAA, която е част от испанската Grupo Ferrovial, се опита да заобиколи предишните препоръки да продаде две свои летища в Лондон, като направи опит да намери купувач само за Гетуик. Това само по себе си няма да отговори на изискванията на авиокомпанииите и пътниците, заявиха днес от комисията.

Под общото управление на BAA на практика няма конкуренция, казва Кристофър Кларке, който ръководи антитръстовото разследване.

„Най-ефективният начин да се установи конкурентен пазар в югоизточната част на страната и непланинските части на Шотландия е да се постави изискване трите лондонски летища и двете основни летища в Шотландия да са с различни собственици“.

BAA обслужва 91% от пътниците в югоизточна Англия, където липсата на организация на пътническите потоци и хаосът при отварянето на петия терминал на Хийтроу накара законодателните органи и авиолиниите да настояват за раздробяване на компанията, управляваща летищата.

От комисията заявиха също, че планират да предложат мерки за стимулиране на инвестициите в лондонски летища и да изготвят предложения за нова система за регулиране.

Днешните предложения на комисията подлежат на обсъждане, след което комисията ще публикува своя окончателен доклад в края на февруари или началото на март.

BAA може да набере до 3 млрд. паунда от продажбата на Гетуик - второто най-натоварено летище в Лондон, смятат анализатори.

Основаната през 1965 г. BAA е собственик на пет от десетте най-натоварени летища във Великобритания.

През 2006 г. Ferrovial плати 10,1 млрд. паунда за BAA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още