fallback

Бъфет увеличава експозицията си към жп сектора

Въпреки че акциите на жп компании се считат за старомодна инвестиция, ходът на Бъфет се тълкува като съответстващ на стратегията му

12:24 | 17.12.08 г.

Американският инвестиционен гуру и милиардер Уорън Бъфет продължава да увеличава експозицията си към железопътния сектор, съобщи finance.yahoo.com.

По последни данни инвестиционният фонд на Бъфет Berkshire Hathaway, чрез подразделението си National Indemnity Company, е закупил миналата седмица 2,2 млн. акции от капитала на жп компанията Burlington Northern, с което е увеличил дела си в нея до над 20 на сто.

Berkshire Hathaway започна да купува акции от жп сектора още в началото на 2007 г., като към момента притежава инвестиции в компаниите Burlington Northern, Norfolk Southern и Union Pacific.

Въпреки че акциите на жп компании се считат за старомодна инвестиция, някои наблюдатели разтълкуват хода на Бъфет като напълно съответстващ на стратегията му за инвестиране в сектори, където бариерите за влизане са големи поради огромната капиталоемкост на отрасъла.

Освен това расте нуждата от жп транспортиране на въглища и етанол в съответствие със стратегията на САЩ да оползотворява в по-голяма степен вътрешните енергийни източници.

Бъфет е известен и с това, че предпочита компании, чийто бизнес е лесноразбираем и не зависи изцяло от технологичните иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още