fallback

Петролът с първи ръст от 4 дни в очакване на решението на ОПЕК

Русия може да намали производството си с 400 хил. барела, а ОПЕК - с 2 млн. барела на ден

10:02 | 17.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпна за първи път от четири дни, след като индексите в САЩ и Азия отчетоха ръст след решението на Фед за лихвата, а ОПЕК се очаква да понижи производството си на днешната си среща.

Русия може да намали производството си с 400 хил. барела, каза в интервю за Bloomberg петролният министър на Кувейт Мохамед ал-Олаим. Очаква се ОПЕК да вземе решение за намаляване на производството си с 2 млн. барела на ден.

Петролът поскъпна с 2,5 на сто в Ню Йорк до 44,67 долара за барел, а по време на азиатската търговия загуби част от спечеленото и към момента е на ниво от 44,22 долара за барел.

Вчера фючърсите на суровината поевтиняха с 2 на сто до 43,60 долара за барел заради съмненията, че ОПЕК ще намали производството си достатъчно, за да спре спада на цените.

Поскъпването на петрола се дължи и на спада на долара спрямо еврото и йената, което увеличава привлекателността на суровините като спасение от инфлацията.

Петролът от сорта Брент с доставка през февруари нарасна с 2,7 на сто до 47,90 долара за барел, а по време на азиатската сесия се търгуваше на 47,35 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още