fallback

Goldman Sachs със загуба от $2,12 млрд., първа от IPO-то през 1999

Бившата инвестиционна банка е с негативен резултат заради понижаване на стойността на активите и спад в приходите от инвестиционна дейност

16:42 | 16.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бившата инвестиционна банка Goldman Sachs отчете тримесечна загуба в размер на 2,12 млрд. долара за периода до края на ноември. Това се случва за пръв път от излизането на компанията на борсата през 1999 година досега. Основната причина за загубата е обезценката на активи и спадът в приходите от инвестиционно банкиране.

Отчетената загуба за трите месеца до началото на декември е в размер на 4,97 долара за акция. През съпоставимия период година по-рано е била регистрирана печалба от 3,22 млрд. долара, или 7,01 долара за акция. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за загуба от 3,73 долара за акция, предава Bloomberg.

Изпълнителният директор на банката Лойд Бланкфайн и шестимата му заместници са се отказали от бонусите си тази година, след като най-тежката криза от Голямата депресия на 1929 година насам принуди Goldman да се превърне в банков холдинг и да приеме помощ от 10 млрд. долара от правителството.

Преди да се превърне в холдинг, банката беше един от най-големите играчи на пазара на инвестиционни услуги. Кризата обаче принуди шефовете на Goldman да променят статута и така успяха да се спасят от фалит. Същият ход предприеха и ръководителите на Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още