fallback

Рязък спад в цената на петрола

След 8% ръст в понеделник за няколко часа котировките паднаха с 12%

23:08 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отбеляза поредното си впечатляващо рязко движение днес. Само в рамките на един ден черното злато поскъпна с 8 на сто, след което изгуби 12 на сто от стойността си.

След първоначалния силен възход на котировките, дошъл заради очакванията за значителна редукция на доставките на ОПЕК и оптимизма заради твърдата позиция на американския президент Джордж Буш за подкрепа на автомобилната индустрия на САЩ, дойде рязък спад заради отрезвяване на настроенията.

Възходът от целия ден до средата на търговската сесия в САЩ донесе ръст в цената на петрола в размер на 8,1 на сто до 50,05 долара за барел, което е първо преминаване на котировките над границата от 50 долара от началото на декември досега.

Постепенно обаче започна прибиране на печалби, след като от миналия понеделник досега петролът поскъпна с над 15 на сто. Страховете относно състоянието на глобалната икономика набраха нова сила и надделяха над слуховете за редукция на доставките от страна на ОПЕК.

В крайна сметка петролните контракти приключиха първата търговска сесия на борсата в Ню Йорк с 3,8 на сто (1,77 долара) до 44,51 долара за барел. Спрямо интрадневния връх от 50,05 долара за барел спадът надхвърля 12 на сто.

На борсата в Лондон Брентът с доставка през януари понижава стойността си с 3,7 на сто до 44,69 долара за барел, след като по-рано днес котировките докоснаха нивата от 50 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още