fallback

Буш заяви твърдата си подкрепа за автогигантите, реакцията на ЕС не закъсня

Намеренията на Америка карат Европа да се притеснява за своите автомобилни производители

22:33 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Закъсалите гиганти на американската автоиндустрия получиха доза успокоение, че държавата ще застане зад тях и те ще бъдат подкрепени в най-скоро време. Това стана след изказване на президента на страната Джордж Буш, направено от борда на самолета Air Force One по време на завръщането му от изненадващата визита в Ирак и Афганистан, предава АР.

„Внезапен банкрут на автомобилните компании би бил опустошителен за икономиката“ е казал Буш. „Намираме се в процес на работа с акционерите, за да можем да продължим напред. Засега все още не сме съвсем готови да оповестим мерките“.

Американският президент не е пожелал да даде информация относно необходимото за вземането на решение време, заявявайки, че „това няма да бъде дълъг процес заради икономическата нестабилност на компаниите“, добавя агенцията.

Както е известно, администрацията на президента търси начини да предостави спешна помощ на закъсалите автомобилни гиганти GM и Chrysler, които обявиха, че може да обявят галит в рамките на няколко седмици ако не получат помощ от държавата. Такава беше одобрена от долната камара на американския парламент, но Сената блокира отпускането на сума в размер на 14 млрд. долара на двете компании.

Ясната позиция на Буш, че автомобилните компании ще получат помощ от държавата, предизвика незабавна реакция на безпокойство от страна на Европейския съюз в лицето на втората по големина икономика в еврозоната – Франция.

Министърът на икономиката на Франция Кристин Лагард изрази мнение, че ЕС не може да остане пасивен и да пренебрегне възможностите да подпомогне автомобилните компании в момент, когато в САЩ търсят всякакви варианти да направят това.

„Ние не можем да стоим безучастно докато другите предприемат действия. Нашата първа и основна грижа е това, което се случва отвът Атлантика“, заяви Лагард пред Комисията по икономика и монетарни въпроси в Европейския парламент.

„Трябва да изготвим собствени решения и да обмислим нуждата от евентуална интервенция за реструктуриране на някои сектори преди да те да са понесли прекалено тежки удари“. Според френския министър това решение трябва да бъде взето с оглед случващото се на автомобилните гиганти в целия свят и мерките, които прилагат останалите държави.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още