fallback

Индустриалното производство на САЩ с нов спад

Сривът при автомобилните производители и проблемите на външните пазари водят до спад на цялата американска индустрия

18:56 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство на САЩ бележи трети пореден спад през ноември, става ясно от данни на Федералния резерв. Понижението възлиза на 0,6 на сто и се дължи главно на проблемите в сектора на автомобилостроенето и проблемите на външните пазари, които дават негативно отражение върху американския износ.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-голям спад на индустриалното производство. Консенсусните прогнози бяха за понижение в размер на 0,8 на сто.

Спадът на производството е довел до практическо извеждане на една четвърт от потенциала на мощностите в САЩ, тъй като степента на натовареност на капацитета е паднала до 75,4 на сто. Средната стойност на показателя за последните пет години е била 79,7 на сто.

Днешните данни, които показват най-слабия месец за автомобилния сектор за последните 18 години вероятно ще окажат допълнителен натиск върху администрацията на американския президент Буш за предприемането на мерки за спасяване на трите гиганта GM, Ford и Chrysler.

Особено драматична е ситуацията в района на Ню Йорк, където е измерено най-слабото представяне на фабриките от началото на воденето на статистика по тези въпроси през 2001 година, предава Bloomberg. Индексът Empire State е паднал до минус 25,8 пункта през декември, след като месец по-рано стойността му беше -25,4 пункта.

Освен проблемите в индустриалния сектор, днес стана ясно, че и в сферата на финансите нещата не изглеждат никак розови. Търсенето на американски финансови активи се е свило силно през октомври, като общата сума на закупените от външни инвеститори облигации и държавни ценни книжа възлиза на 1,5 млрд. долара. Това пък е най-ниската стойност от август 2007 година насам.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още