fallback

Буш и животът отвъд президентството

Ще се нареди ли Буш сред предшествениците си, спечелили състояние от мемоари и речи?

09:52 | 16.12.08 г.

През януари президентът на САЩ Джордж Буш ще се присъедини към редиците на безработните в страната. Освен президентската пенсия от близо 200 хил. долара за следващата година и петролното богатство на семейството му, да си бивш президент може да носи и други предимства, пише сайтът Msnbc.

От речи, сделки за написване на книги, консултации и участия в редица корпоративни бордове, бившите президенти са в позиция да печелят много повече от годишната заплата от 400 хил., която са получавали по време на президентския си мандат.

Колко ще получи Буш през следващите години? Трудно е да се каже. Със сигурност обаче ще има възможност да получи няколко милиона долара, давайки речи за около 100 хил. долара всяка пред мозъчни тръстове с десен уклон и различни други организации.

Буш обаче едва ли ще може да се сдобие със състоянието, което Клинтън натрупа след напускането на властта. Причината е, че при условие, че одобрението към Буш е едва 25%, по-добре е той да избягва сключването на сделки за написване на книга – най-важната част от машината за пари на бившите президенти.

„В момента има малко повече враждебност към Буш“, казва литературният агент Харви Клинджър, добавяйки обаче, че с времето повече хора ще се интересуват от самоанализа на президента.

Според Клиджър е много вероятно първата дама Лора Буш първа да напише мемоарите си. Знае се, че тя често е приемала издателства в Белия дом, с които е обсъждала възможно публикуване на книга – сделка, която може да генерира 5 млн. долара. Хилари Клинтън например получи авансово 8 млн. долара за мемоарите си от 2003 г. „Жива история“, които се фокусират върху времето, прекарано в Белия дом.

Ким Уидърспуун, основател на литературната агенция InkWell Management, която представлява автора на кулинарни книги Антъни Бурдейн и Синди Крофърд, казва, че ако поиска Буш без съмнение може да сключи сделка за написване на книга.

„Много е вероятно той да има желание да публикува нещо в следващите няколко години, с което да представи уроци, научени по време на президентството“, смята Уидърспуун, добавяйки, че авансовата сума, която той би получил, е няколко милиона долара. „Размерът на сделката вероятно ще зависи от момента, в който той реши да продава книгата и какво обещава да коментира в нея“.

Буш може да си позволи да почака – лукс, от който Клинтън не можеше да се ползва. При напускането на президентския офис през януари 2001 г. Клинтън имаше милиони долари сметки за правни консултации във връзка със скандала с Моника Люински и трябваше да поработи сериозно, за да ги изплати.

Клинтън успява да се възползва от рейтинга на одобрение от 65 на сто, на което се радва при напускането на президентския пост, и получава 15 млн. долара авансово за автобиографията си „Моят живот“. Книгата се превърна в бестселър, като повече от 1,5 млн. екземпляра са били продадени след публикуването й през 2004 г., сочат данни на Nielson.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още