fallback

Американските индекси поеха надолу заради неяснотата около автогигантите*

Растящият брой „жертви“ от пирамидата на Бърнард Мадоф също оказват натиск върху пазарните котировки

23:10 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Седмицата започна негативно за борсовата търговия в САЩ. Индексите стартираха сесията на червено, като след кратко излизане на плюс се потопиха обратно и до края на търговията не успяха да изплуват.

Основният индекс на американския пазар Dow Jones Industrial Average изгуби 0,8 на сто до 8 564 пункта. Почти през цялата сесия показателят се движеше с двойно по-голям спад, но рали в последните минути на търговия ограничи понижението в по-тесни граници.

Широкият индекс S&P 500 падна с 1,3 на сто фо 868 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite се смъкна най-силно, губейки 2 на сто до 1 508 пункта.  

Основна роля за негативните настроения играе неяснотата около съдбата на автомобилния сектор, след като в четвъртък Сенатът отхвърли спасителния план на стойност 14 млрд. долара. Президентът Джордж Буш обаче заяви, че администрацията е „в процес на работа с акционерите за придвижване на ситуацията напред“, което даде известен повод за успокоение.

Въпреки това обаче настроенията остават негативни, тъй като на Wall Street се появи нов проблем. След като миналата седмица беше разкрита пирамида за 50 млрд. долара, постепенно започнаха да стават ясни и пострадалите от нея. Към момента щети от измамната схема съобщават от водещи банки като HSBC Holdings, Banco Santander, BNP Paribas, Royal Bank of Scotland и т.н., предава АР.

Погледите на пазарите вече са насочени и към утрешното, последно за годината редовно заседание на Фед, на което се очаква поредната агресивна редукция на лихвения процент в САЩ. Към момента той е на ниво от 1,0 на сто, а прогнозите са след утрешното заседание стойността му да бъде смъкната наполовина или дори повече.

*Актуално към 23:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:00 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още