fallback

Петролът се насочи към 50 долара за барел, скача с над 7 на сто днес

Предстоящата среща на ОПЕК и спекулациите за редукция на производството оказват все по-силно влияние на пазарните настроения

16:50 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира силен ръст днес, като котировките се насочват към нивата от 50 долара за барел. Само в рамките на деня черното злато повишава цената си със 7,5 на сто, като основна роля за това изигра изказването на генералния секретар на ОПЕК, че групата се нуждае от решение за „значителна“ редукция на производството на предстоящата в сряда среща.

Страните от ОПЕК доставят 42 на сто от петрола в света, като се очаква те да понижат добива си с поне 2 млн. барела дневно (приблизително 7,3 на сто) на срещата си. Очакванията за такова развитие се отразяват на пазарните настроения, като само за предходните пет сесии котировките скочиха с 13 на сто.

На борсата в Ню Йорк цената на петрола с доставка през януари скочиха с над 8,2 на сто и достигнаха 50,05 долара за барел. Това е първото преминаване на цената на петрола над 50 долара от 2 декември насам. Малко по-късно обаче започна прибиране на печалби и към момента котировките са при 49,77 долара за барел, или със 7,5 на сто по-високо от петък.

На борсата в Лондон днес петролът от сорта Брент с достака през януари повишава цената си с 6,6 на сто до 49,48 долара за барел. Февруарските фючърси пък поскъпват с 4,5 на сто до 51,31 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още