fallback

Турската икономика с най-слаб растеж от 6 години

Понижаващото се търсене на турски стоки от Европа и по-високите лихви в страната са довели до спад на промишленото производство

14:45 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалната финансова криза продължава да оказва влияние върху турската икономика, която забавя растежа си, съобщи АР, позовавайки се на официални статистически данни. Понижаващото се търсене на турски стоки от Европа и по-високите лихви в страната са довели до спад на промишленото производство.

Ръстът на брутния вътрешен продукт се е забавил през третото тримесечие до едва 0,5 на сто – най-слаб темп на растеж от шест години, а за деветте месеца от началото на годината възлиза на 3 на сто. През второто тримесечие е отчетен ръст от 2,3 на сто.

Нивото на безработица се е увеличило до 10,3 на сто към септември от 9,3 на сто през септември 2007 г.

През януари екип на Международния валутен фонд (МВФ) ще пристигне в страната, за да обсъди евентуален заем за подпомагане на турската икономика, която има голям дефицит по текущата сметка.

От финансовото министерство са заявили, че има значителен напредък по отношение на постигането на сделка с МВФ, но подробности по условията и размера на заема не са обявени.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган не беше склонен да сключва ново споразумение за заем с фонда, след като предишното споразумение приключи през май. Бизнес групи обаче оказваха натиск върху правителството за сключване на ново споразумение, което да смекчи ефекта от кризата.

През третото тримесечие строителният сектор се е свил с 4,3 на сто, а селскостопанското производство е нараснало с 2,2 на сто.

Промишленото производство през периода се е понижило с 2,1 на сто спрямо ръст от 3,2 на сто през второто тримесечие. Само през октомври производството е паднало с 8,5 на сто.

През септември японският производител на автомобили Toyota Motor съобщи, че спира производството на завода си в страната за две седмици заради слабото търсене в Западна Европа. Също през септември едноседмична пауза обяви и компанията Tofas Turk Otomobil Fabrikasi AS, която произвежда модела Fiat.

“Забавянето в Турция се прояви много по-рано от очакваното”, коментира Еркин Исик, икономист към Fortis Bank в Истанбул, цитиран от Bloomberg. “Вероятно ще се наблюдава допълнително влошаване на икономиката през първото полугодие на 2009 г.”

Вътрешното търсене също е намаляло, отчасти защото централната банка задържа основния лихвен процент на ниво от 16,75 на сто през тримесечието, след като по-рано през годината го увеличи на три пъти. През ноември лихвата беше намалена на 16,25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още