fallback

Ирландия може да инжектира 10 млрд. евро в банковия си сектор

Средствата ще са на разположение на банките AIB, Anglo-Irish, Irish Nationwide, Irish Life & Permanent и Bank of Ireland

08:50 | 15.12.08 г.

Ирландското правителство вероятно ще предостави средства в размер на 10 млрд. евро за рекапитализиране на всички публични банки в страната, пише BBC. Парите ще бъдат поставени на разположение на банките AIB, Anglo-Irish, Irish Nationwide, Irish Life & Permanent и Bank of Ireland.

Преди да се изплати каквато и да е част от средствата, банките трябва да изчакат резултата от търговията с последната емисия права, даващи възможност за участие в увеличението на капитала на банките. Ако частните инвеститори предпочетат да не се възползват от тази възможност, държавата ще предостави парите, използвайки заделените във фонд средства.

„Някои финансови институции са толкова ключови за нашата икономика по отношение на кредитиране и влогонабиране, че са от систематично значение за нашата икономика,“ казва финансовият министър Браян Ленихан.

Акциите на Bank of Ireland и AIB са се понижили съответно с 92% и 88% тази година.

Ирландското правителство казва, че целта на фонда е да подсигури дългосрочната стабилност на банковия сектор.

За този план страната може да използва средства от държавния пенсионен фонд, казват от финансовото правителства

Като дял от ирланската икономика и банков сектор в сравнение с Великобритаания, този спасителен фонд представлява дори по-голяма капиталова инжекция от британската, коментира BBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още