fallback

Еквадор обяви мораториум по външния си дълг

Според анализатори, ходът е по-скоро поради нежелание отколкото поради невъзможност за погасяване на задълженията

23:04 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа днес обяви, че страната няма да извърши лихвено плащане по глобалните си облигации с падеж през 2012 г., с което офицално обяви страната в банкрут, съобщава Marketwatch.

Правителството на Еквадор през последните месеци отправи редица предупреждения за евентуален мораториум по външния дълг на страната, който е в размер на около 3,8 млрд. долара. Според Кореа, голяма част от дълга е “нелегитимна”.

Според анализатори, цитирани от Marketwatch, ходът на правителството като цяло е продиктуван от нежелание, а не от невъзможност за обслужване на задълженията. Повечето пазарни участници отдавна са наясно с риска от банкрут на страната, а облигациите й се държат от хедж-фондове и други спекулативно настроени играчи, смятат още експертите. Въпреки това, стъпката е със значителен негативен ефект и очакванията са, че тя ще повиши рисковите премии, особено в региона на Латинска Америка.

Високите цени на петрола през 2007 г. са довели до повишение във валутните резерви на страната до 4 млрд. долара от 1 млрд. в началото на миналата година, поради което едва ли става дума за затруднения в обслужването на дълга.

Еквадор е един от най-големите износители на петрол в Южна Америка, като петролният сектор заема дял от около 60% в брутния вътрешен продукт на страната. Затова и резкият спад в цените на петрола от последните месеци е силно негативен за икономиката й.

Сред държавите, които също биха имали проблеми вследствие спада в цените на суровините, анализаторите посочват Аржентина и Венецуела.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още