fallback

Белият дом се съгласи да помогне на автомобилните компании

Според експерти, вчерашният отказ на Сената да приеме плана е бил „прехвърляне на топката“ към Белия дом

19:56 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Администрацията на настоящия президент Джордж Буш промени „опозицонните“ си възгледи относно плана за подпомагане на щатските автопроизводители и днес финансовото министерство и Белият дом заявиха, че ще подкрепят сектора, съобщи Bloomberg.

Въпреки, че Буш първоначално одобри плана за подкрепа на автомобилните компании, финансовият министър Хенри Полсън, както и повечето представители на републиканската партия, не бяха съгласни да инжектират държавни средства в сектора.

Вчера Сенатът не одобри отпускането на „аварийни“ заеми за подпомагане на автомобилните гиганти, основно заради исканията на републиканците профсъюзите да приемат понижение на възнагражденията от следващата година. За приемането на законопроекта не бяха достигнати необходимите 60 гласа. При гласуването резултатът е бил 52 гласа „за“ и 35 - „против“. По време на вота 31 от представителите на републиканците са се обявили „против“ и едва десет - „за“. Съотношението в редиците на демократите е било 40 на 3 в полза на плана.

Днес обаче от правителството заявиха, че имат готовност да окажат подкрепа на автопроизводителите, макар че в изявлението не се споменава конкретно дали средствата ще бъдат от „спасителния“ пакет в размер на 700 млрд. долара.

Според експерти, цитирани от Bloomberg, вчерашният отказ на Сената да приеме плана е бил „прехвърляне на топката“ към Белия дом.

„При нормални икономически обстоятелства бихме предпочели пазарните механизми да поределят съдбата на частните корпорации. В настоящата обстановка обаче, предвид състоянието на икономиката на САЩ, сме готови да обсъдим и други варианти, включително и средствата от спасителния пакет, с цел да предодвратим колапса на автомобилните компании“, се казва в изявление на говорителя на Белия дом, Дейна Перино, цитирано от Bloomberg.

Решението на Белия дом оказа подкрепа на акциите на General Motors и Ford, които до момента поскъпват съответно с 0,7% и 6,24% до нива от 4,15 долара и 3,08 долара за брой.

General Motors и Chrysler са изправени пред сериозни проблеми и в началото на следващата година може да се окажат без достатъчно кеш за разплащания. Някои от доставчиците на части на двете автомобилни компании вече са започнали да изискват предварително плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още