fallback

Потребителското доверие в САЩ отчете неочаквано повишение

Позитивните нагласи на потребителите вероятно са подкрепени от силния спад в цените на бензина, смятат експерти

18:30 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителско доверие в САЩ отчете неочакван ръст, възстановявайки се от 28-годишното дъно, достигнато през ноември, съобщава Bloomberg. Позитивните нагласи на потребителите вероятно са подкрепени от силния спад в цените на бензина, който донякъде облекчава бюджета на домакинствата, смятат експерти.

Индексът на потребителското доверие за декември, изчисляван съвместно от Reuters и Университета в Мичиган, се повишава до 59,1 пункта през декември спрямо 55,3 пункта през ноември.

Някои анализатори, обаче са на мнение, че докато спадът в цените на горивата се отразява добре на домакинствата, в същото време ръстът на безработицата, спадът на доходите и флуктуациите на финансовите пазари все още оказват сериозно негативно влияние върху потребителските разходи.

Консенсусните очаквания на анализаторите, според Bloomberg, са били за спад на потребителското доверие през декември до ниво от 54,5 пункта.

По-рано днес бяха публикувани и данните за продажбите на дребно в САЩ, които отчетоха пети пореден спад през ноември от 1,8 на сто, регистрирайки най-дългата негативна серия от началото на воденето на подобна статистика през 1992 година.

Данните за цените на производител в САЩ пък показаха дефлация от 2,2 на сто на месечна база през ноември, след като месец по-рано беше отчетен рекордният спад от 2,8 на сто.

Към момента основният борсов индекс Dow Jones Industrial Average бележи лек спад от 0,93% до ниво от 8 845,76 пункта. Щатският долар днес се търгуваше в тесни граници спрямо еврото, а към момента единната валута се разменя за 1,3325 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още