fallback

Русия вече е в рецесия, смята заместник-министър на икономиката

"Рецесията вече започна и се опасявам, че няма да приключи за две тримесечия", е заявил Андрей Клепач

16:42 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Руската икономика е навлязла в рецесия за първи път от 1998 г. насам и ръст за тази година е непостижима цел, съобщи Bloomberg, цитирайки зам.-министърът на икономиката Андрей Клепач.

“Рецесията вече започна и се опасявам, че няма да приключи за две тримесечия”, е заявил Клепач, който е координатор на ревизия на икономическите прогнози на правителството за следващата година.

По-рано тази седмица Barclay’s Capital прогнозира, че Русия ще навлезе в рецесия през първите три тримесечия на следващата година, като стана първата банка, очакваща свиване на руската икономика.

“Това може да означава, че действителната ситуация в Русия е много по-лоша”, коментира Владимир Осаковски, главен икономист към UniCredit Bank в Москва. “Ние очаквахме да има ръст през четвъртото тримесечие“.

Руската рубла е на път да отбележи най-лошото си седмично представяне от поне 2000 г. спрямо еврото и се понижи за първи път от три дни спрямо долара, след като централната банка разреши движение на валутния курс в по-широки от обичайните граници. Банката е намалила резервите на Русия със 161 млрд. долара, или над една четвърт, за да подкрепи рублата, след като цената на петрола започна да се срива от август насам.

Това накара Moody’s Investors Service да понижи перспективата на Русия на “стабилна” от “положителна”.

Тази седмица Standard & Poor’s намали дългосрочния кредитен рейтинг на страната за първи път от девет години.

За последен път руската икономика навлезе в рецесия през първите три тримесечия на 1998 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още