fallback

Daimler купува 10% от руския производител на камиони Камаз

Споразумението между групите предвижда Daimler да плати и допълнителни 50 млн. долара през 2012 г., ако Камаз изпълни целите си за продажби и печалба

15:51 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Германската компания Daimler ще плати 250 млн. долара за дял от 10% в най-големия руски производител на камиони Камаз. Това съобщиха ръководителите на двете компании на съвместна пресконференция, предаде Прайм-Тасс.

Споразумението между групите предвижда Daimler да плати и допълнителни 50 млн. долара през 2012 г., ако Камаз успее да изпълни целите си за продажби и печалба. Това е обяснил Рубен Варданян, президент на инвестиционната компания „Тройка диалог“, която досега беше собственик на 10-процентовия дял.

През юли от Daimler бяха казали, че водят преговори за придобиване на 42% от Камаз. През миналия месец обаче Сергей Чемезов, член на Управителния съвет на руската компания и президент на Russian Technologies (собственик на 38% от нея), поясни, че вече става дума само за десет процента. Причина за занижените амбиции беше преценката, че необходимите около 2 млрд. долара за толкова голям дял са станали твърде сериозна сума предвид финансовата криза.

„Много автомобилни производители са на ръба на фалита“, казва Чемезов. „Влизането на Daimler ни предлага възможността да създадем модерно производство на камиони, които няма да бъдат продавани само в Русия, но и в чужбина“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още