fallback

Goldman свали прогнозата за цената на петрола от 200 на 45 долара през 2009

Цените са в „етап на достигане на дъното“ от текущия цикъл и ще го ударят през първото тримесечие, смятат анализатори на банката

13:55 | 12.12.08 г.

Екипът за анализи на енергийния сектор на Goldman Sachs, който по-рано тази година прогнозира, че цената на суровия петрол може да стигне 200 долара за барел, намали днес прогнозата си за 2009 г. до само 45 долара заради отслабващото търсене, съобщи Ройтерс.

Екипът, начело с Арджун Мурти, смята също така, че цените са навлезли в „етап на достигане на дъното“ от текущия цикъл и ще го ударят през първото тримесечие.

„Докато търсенето на петрол в глобален мащаб е много слабо и продължителността на тази слабост към момента е неясна, вярваме, че предлагането на петрол ще се срине, ако цените останат под 40 долара за барел за продължителен период (6-12 месеца или повече), което означава, че вероятно сме навлезли в етапа на достигане до дъното на цикъла“, пише в анализа с дата 11 декември.

В по-дългосрочен план обаче се очаква, че възобновяване на ръста на търсенето и намаляващо предлагане от страните извън ОПЕК би трябвало да вдигнат цените до 70 долара за барел през 2010 г. и 105 долара до 2012 г.

„Не вярваме пазарът на петрол да е на път за продължителен период на слабост от 10 години и повече, какъвто видяхме през 80-те и 90-те години на миналия век“, пише в анализа.

В друг доклад на групата за анализи на стоковите пазари на Goldman Sach, ръководен от Джефри Къри, банката направи прогноза, че цената на петрола може да падне до 30 долара за барел от върха си от 147 долара през юли.

В същия доклад от банката казаха, че очакват търсенето на петрол в света да се свие с 1,7 млн. барела дневно през 2009 г. основно заради спад от 1 млн. в страните от ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:12 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още