fallback

Меркел смекчи тона на финансовия си министър

Немският канцлер изказа подкрепата си за плана на Брюксел за стимулиране на европейската икономика, който ще бъде обсъждан на среща на върха

11:16 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Немският канцлер Ангела Меркел увеличи надеждите, че Берлин може да надхвърли вече обявения си план за стимулиране на икономиката на стойност 12 млрд. евро.

“Германия е наясно с отговорността си като най-голямата европейска икономика и ние ще видим какво още можем да направим”, заяви Меркел при откриването на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел. Тя изказа подкрепата си за плана на ЕС за стимулиране на икономиката на стойност 200 млрд. евро, който ще се обсъжда в Брюксел. Меркел планира нови мерки за подпомагане на икономиката в началото на януари.

По-рано през седмицата германският финансов министър Пеер Щайнбрюк упрекна в интервю планираните мерки на Великобритания, определяйки ги като глупави и излишно задлъжняване, което само увеличи напрежението във връзка с пакета, пише Wall Street Journal.

Меркел се опита да смекчи тона, заявявайки при пристигането си в Брюксел, че подкрепя инициативата на Европейската комисия.

От ЕК очакват държавните ръководители и правителства на страните в ЕС да подпишат на срещата предложения план, който ще влее в европейската икономика 200 млрд. евро.

Планът, базиран на редица мерки на национално и европейско ниво, ще струва 1,5 на сто от БВП на 27-те страни членки. Целта му е да насърчи публичните инвестиции в Европа и да позволи облекчаването на някои данъци.

Председателят на групата на финансовите министри от еврозоната и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер обаче заяви, че държавните ръководители не трябва да се „увличат“ твърде много по отношение на размера на индивидуалния принос към плана на отделните страни.

По данни на ЕК еврозоната вече е в рецесия и вероятно ще остане в рецесия през цялата 2009 г.

В противовес на изказването на Юнкер, еврокомисарят по икономическите въпроси Хоакин Алмуния заяви, че най-голямата европейска икономика – немската, трябва да отдели повече средства, отколкото е предложила до момента.

Немското правителство, което само по себе си е разделено по отношение на това как най-добре да се справи с рецесията, досега отхвърляше идеята да отдели повече средства от планираните 31 млрд. евро за две години, които Берлин смята за необходими за оживяване на немската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още