fallback

Вълна от сливания и поглъщания на хоризонта в Европа

През 2009 г. се очаква радикална промяна на бизнес средата и серия от сделки по преструктуриране на големите компании

10:47 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Корпоративната карта на Европа вероятно ще претърпи радикална промяна през следващата година, тъй като шефовете на някои от най-големите публични компании са поели курс към поредица от сделки по сливания и поглъщания, става ясно от изследване, цитирано от FT.

Комбинацията от необходимост за консолидация в някои индустрии, атрактивни цени на активите и изпитващи трудност играчи с нужда от нови капитали ще предизвика серия от сделки за преструктуриране на множество компании. Този извод е направен на база на опита от предходните големи кризи, наблюдавани през 30-те, 70-те и 80-те години на миналия век.

Заключенията са представени в съвместен доклад на швейцарската банка UBS и Boston Consulting Group, като са базирани на интервюта с над 160 изпълнителни директори и водещи мениджъри на публични компании от Европа. Изследването е изготвено шест седмици след колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Влиянието на кредитната криза и нарасналата цена на краткосрочното рефинансиране обаче кара редица компании от Стария континент да се отказват от подобни сделки. Един от пресните примери за това е отказът на BHP Billiton да придобие Rio Tinto за сумата от 62 млрд. долара. С този ход беше отбелязано най-мащабното пропадане на сделка за сливане.

До момента обемът на сливанията и придобиванията от началото на годината се движи с 20 на сто под регистрирания за миналата година оборот.

Според Даниел Штилит от UBS през 2009 година би трябвало да станем свидетели на увеличена поляризация между компаниите по отношение на оперативното им представяне и последствията от по-стриктното оценяване от страна на банките и инвеститорите в акции. „Трансформиращите сливания и поглъщания и преструктурирането на база сделки вероятно ще бъдат сериозен съпътстващ продукт“ на пазарното развитие, смята той.

Почти половината от анкетираните компании, които притежават пазарна капитализация в размер на 5 до 20 млрд. долара, очакват сделки по трансформация в сектора, в който оперират. UBS посочва няколко потенциални сделки, които могат да бъдат осъществени през 2009 г., между които са сливане на автомобилните производители Peugeot и FIAT, на френските компании Areva и Alstom, окрупняване на фармацевтичния гигант AstraZeneca, както и придобиване на немската компания Hochtief от испанската ACS.

Освен това BHP биха могли да преразгледат отношението си по придобиване на Rio в края на следващата година, смятат още анализаторите.

Някои от запитаните обаче са на мнение, че сключването на подобни сделки крие сериозни рискове в краткосрочен план. Около 37 на сто от запитаните посочват балансите и финансовите отчети като основна причина за прибягване към сливания и придобивания. Други пък посочват като пречка за това виждането, че цените на активите се задържат прекалено високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още