fallback

Сенатът отхвърли спасителния план за автомобилната индустрия в САЩ

Пазарите реагираха силно негативно и последваха масирани разпродажби по фондовите и стоковите борси

08:46 | 12.12.08 г.

Сенатът на САЩ отхвърли спасителния план за автомобилните производители в страната на стойност 14 млрд. долара и по този начин сложи край на усилията на Конгреса да окаже помощ на General Motors и Chrysler, пише Bloomberg. Автомобилната индустрия на страната е от съществено значение за цялата икономика, тъй като в нея са заети около 3 млн. американци и проблемите около нея се превърнаха във водеща новина през последните дни.

Сенатът попречи на приемането на спасителния план, като вчера за приемането на законопроекта не бяха достигнати необходимите 60 гласа. При гласуването резултатът е бил 52 гласа „за“ и 35 - „против“. По време на вота 31 от представителите на републиканците са се обявили „против“ и едва десет - „за“. Съотношението в редиците на демократите е било 40 на 3 в полза на плана.

По-рано преговорите за алтернативен спасителен план са претърпели провал.

„Ние сме дълбоко разочаровани, че споразумението не беше постигнато тази вечер в Сената въпреки усилията и на двете партии. Ще оценим всичките си възможности за продължаване на реорганизацията и за осигуряване на средствата, необходими за преодоляване на настоящата икономическа криза,“ гласи официално съобщение на GM.

По този начин Сенатът се противопостави на решението на Камарата на представителите от онзи ден, когато долната камара на американския парламент одобри предоставянето на спасителен план за автомобилния сектор.

С вчерашния си ход представителите на републиканската партия влязоха в сериозно противоречие и с президента Джордж Буш поради факта, че президентската администрация изигра водеща роля при изработването на плана. Кабинетът на Буш проведе поредица от консултации с представители на демократите.

След гласуването ситуацията в сектора се очаква да стане още по-драматична, тъй като дори при изготвяне на нов вариант на предложение, то няма как да бъде гласувано от Сената, тъй като законодателната му работа ще бъде подновена чак в началото на януари. По прогнози на анализатори обаче трите колоса на американския пазар – Ford, GM и Chrysler, може и да не успеят да оцелеят до края на годината без получаването на държавната помощ и да дочакат преразглеждане на позицията.

Пазарите реагираха силно негативно на решението на Сената, което доведе до силни понижения за основните борсови индекси в Азия. Под масирани разпродажби попаднаха и суровините, като петролът поевтиня с близо 5 на сто. От нежеланието на законотворците да подкрепят автомобилната индустрия пострада и доларът, който поевтиня значително през изминалите часове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още