Произведеното след 1 септември ирландско свинско месо, което се намира в държави от ЕС и има вероятност да е замърсено с диоксини, ще бъде унищожено, без да се изследват проби от него. Това е решил Постоянният комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните, в който участват генералните директори на ветеринарните служби на страните от ЕС, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.
Само три от 27-те страни членки на ЕС са гласували против. Това са Италия, Полша и Белгия.
Предстои да бъде издадено официално решение на Европейската комисия, което ще направи мярката задължителна за всички страни членки.
Готовата продукция, в чийто състав има повече от 20% ирландско свинско и/ или мазнина, ще бъде изтеглена от пазара и възбранена във всички държави от Общността, след което от нея ще бъдат взети проби за анализ. В зависимост от лабораторните резултати продукцията ще бъде унищожена или върната на пазара. Продуктите, които съдържат по-малко от 20% ирландско свинско и/ или мазнини, няма да подлежат на изтегляне от пазара.
В България инспекторите на ДВСК засякоха и възбраниха наличното у нас ирландско свинско, произведено след 1 септември – общо 76 394,9 кг. В това количество влизат и готови продукти. Според решението от Брюксел ще бъдат унищожени 61 465 кг сурово ирландско свинско месо. След анализ на процентното съдържание на ирландско свинско в готовата продукция ще бъде определено какво количество от нея ще се унищожи и колко от продукцията ще бъде изследвана за наличие на диоксини.
Предстои да се вземе решение съвместно с органите на МОСВ къде ще бъде унищожено месото. Дотогава партидите и готовата продукция остават под възбрана и ще се съхраняват на местата под контрола на ДВСК.
Припомняме, че Ирландия подаде сигнал за опасното месо в края наминалата седмица.