fallback

Страните от ЕС връщат в бюджета над 500 млн. евро, похарчени неправилно

Съгласно Общата селскостопанска политика ЕК е длъжна да следи за правилната употреба на средствата от страните членки

16:16 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 528,5 млн. евро от европейските средства за земеделие, похарчени неправилно от страни членки, ще бъдат поискани обратно, реши Европейската комисия.

Парите ще се върнат в бюджета на общността заради неадекватен контрол или несъобразяване с правилата на ЕС за разходи за селското стопанство, се казва в съобщението на комисията.

Страните членки са отговорни за изплащането и проверката на разходите съгласно Общата селскостопанска политика, а ЕК е длъжна да следи за правилната употреба на средствата от страните членки.

Страните, които ще трябва да върнат средства, са Кипър, Дания, Естония, Финландия, Испания, Франция, Великобритания, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Холандия, Португалия, Словения и Швеция.

Най-голяма сума по един показател ще трябва да възстанови Италия – 105,5 млн. евро, за слабости в контрола на производството на зехтин. Същият проблем се отчита и в Гърция, която за това ще върне 83,6 млн. евро. За неспазване на крайни срокове за плащания Великобритания трябва да възстанови 84,7 млн. евро, а Италия – 57 млн. евро.

Гърция не се е справила достатъчно добре и с контрола в производството на памук, заради което ще трябва да върне 67,4 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още