fallback

Хедж-фондовете губят 64 млрд. долара през ноември

В основна причина за това се превръщат тегленията на средства, които допринасят за почти 70 на сто от загубатa

08:58 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Хедж-фондовете по света продължават да губят колосални суми заради кризата, която доведе водещите икономики в света до рецесия. Загубите за индустрията продължават вече шести пореден месец, показват предварителните данни на Eurekahedge, които изготвят индекс на представянето на сектора. Този показател следи представянето на 2 хил. фонда по целия свят.

През ноември активите на хедж-фондовете са отчели спад от 64 млрд. долара. Според предварителните данни пазарните понижения са довели до загуба в размер на 18 млрд. долара, а 46 млрд. са изтекли заради тегления от страна на клиентите. Резултатите обаче не са окончателни и биха могли да изглеждат доста по-зле в крайния си вид, тъй като до момента са обработени данните на 41 на сто от фондовете.

Не е изключено да се стигне дори до по-лоши резултати от регистрираните през октомври, когато активите на хедж-фондовете паднаха със 110 млрд. долара до 1,65 трлн. долара. Причината за това е, че отчетените по предварителните данни загуби възлизат на 0,4 на сто от активите на фондовете, а някои анализатори предполагат, че окончателните резултати могат да увеличат загубата до 2,0 на сто.

„Очевидно е, че в хедж-индустрията ще има значителна консолидация. Пазарните услови са доста трудни и такъв процес протича и в момента, макар това да става негласно. Осигуряването на ликвидност е много трудно за фондовете“, смята Дънкан Смит от юридическата кантора Ogier в Хонконг, цитиран от Bloomberg.

Хедж-индустрията достигна своя пик през юни, когато по данни на базираната в Чикаго организация Hedge Fund Research активите на фондовете са достигнали 1,9 трлн. долара. Пазарните сривове обаче карат мнозина да очакват, че до края на годината ще станем свидетели на почти двойно свиване на активите спрямо техния връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още