fallback

До 2032 г. всеки четвърти британец ще е пенсионер

Решението на проблема със застаряващото население е отложено пенсиониране, смятат от британската статистическа служба

17:31 | 10.12.08 г.

До 2032 г. хората на пенсионна възраст - над 65 години, ще са една четвърт от населението във Великобритания, което ще принуди трудещите се да отложат пенсионирането си, за да могат да плащат за осигуряването си, сочи доклад на британската национална статистическа служба, цитиран от Daily Mail. 

Според демографския анализ тази тенденция се дължи на модерната медицина и по-здравословния начин на живот.

Докладът предупреждава обаче, че по-голямата продължителност на живота е свързана и с определена цена за хората, които ще трябва да работят по-дълго, за да плащат за пенсионно осигуряване и да издържат съответно други хора.

„До 2032 г. хората на възраст над 85 години ще са 4% от населението“, казва Карън Дънъл от статистическата служба.

Това означава, че делът на хората, които използват обществени услуги и са зависими от данъците, които се плащат от семейства, съседи и други трудещи се, значително ще се увеличи.

Проучването показва, че продължителността на живот при мъжете се е увеличила и ще се изравни с тази при жените. Съотношението на броя на жените към този на мъжете над 65-годишна възраст е три към две. До 2032 г. тази разлика почти ще изчезне, пише в доклада.

Решението според Дънъл е отложено пенсиониране. „Колкото повече хора работят и допринасят за икономическия ръст, толкова повече ще са средствата, с които ще могат да се подпомагат пенсионерите“.

„Великобритания вече е с най-високия коефициент на заетост в Европейския съюз. Въпреки това все още има потенциал за увеличаване нивото на участие в трудовия пазар, особено за по-възрастните работници“, казва Дънъл.

Ако законово установената пенсионна възраст остане 60 години за жените и 65 за мъжете, на всеки пенсионер ще съответстват само 2,2 души в трудоспособна възраст през 2032 г., като в момента те са 3,3 души.

Намерението на правителството да повиши възрастовия праг за пенсия на 68 години за мъже и жени ще направи разходите за застаряващото население по-поносими, тъй като на всеки пенсионер ще съответстват 2,9 души в трудоспособна възраст, сочи докладът.

През 2007 г. хората на над 65 години във Великобритания са били 9,5 млн. - по-малко от 6% от населението. Този брой се очаква да достигне 16,1 млн. до 2032 г., което е 23% от очакваните 71 млн. жители.

Малко под 70% от повишението с 10 млн. в числеността на населението дотогава вероятно ще се дължи на имиграция.

Според доклада имиграцията определя два от ключовите фактори за ръст и застаряване на населението. Единият е повишаващото се ниво на раждаемост, което е по-високо при новопристигналите имигрантски семейства. От друга страна е самата имиграция. През 2003 г. хората, които са се преместили да живеят на Острова, са били с около 237 хил. души повече от тези, които са емигрирали.

Това е с 25% повече от прогнозите на правителството, на които се базират очакванията за 71 млн. население през 2032 г. и според които населението ще се увеличава със 190 хил. годишно заради имиграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още