fallback

Застрахователите от AIG имат да дават $10 млрд. на Wall Street

Спекулациите на гиганта водят до загуби въпреки държавната помощ

15:33 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател

Застрахователният гигант AIG е изправен пред загуби в размер на 10 млрд. долара заради инвестиции, резултатът от които не попада под защитата на държавата. Както е известно, компанията попадна в ръцете на правителството заради проблемите от кредитната криза, които я изправиха на ръба на фалита.

В резултат на инвестиционната си дейност AIG са задлъжнели с 10 млрд. долара, съобщават анонимни източници, цитирани от Wall Street Journal. Става дума за срества, вложени в ипотечни и корпоративни дългови инструменти, чиято стойност се е понижила драстично.

Заради кризата инвестицията е донесла до големи загуби и сега AIG трябва да се разплаща с кредититорите, предоставили средства за операциите. Въпреки спекулативния характер на сделките обаче говорителят на компанията ги определя като „инструменти за защита“.

Според официалното становище на говорителя на AIG се смятало, че въпросните позиции са били закрити и не трябвало да се стига до загуби. Въпреки това обаче според източниците на вестника загубата от операциите е 10 млрд. долара, като те няма да бъдат покрити от спасителния пакет на правителството за 150 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още